PINZELLADES D'ACTUALITAT

13 / 06 / 2018

TIPUS I TRACTAMENTS DE FUSTA

Un dels elements que més s’utilitzen en construcció i decoració és la fusta. La podem classificar bàsicament en dos grans grups:
- fustes dures, les nobles i tropicals
- fustes toves com poden ser les autòctones: pi, avet, xop...

Els altres factors que hem de tenir presents a l’hora de protegir la fusta es la seva ubicació: Si es a l’interior o a l’exterior així com si es tracta de parament vertical o horitzontal (transitable o no).
Cada tipus de fusta i cada ubicació requerirà tractaments diferents per a que ens duri i llueixi radiant.

En tots els casos el primer pas és aplicar un fons protector que nodrirà la fusta i evitarà que s’hi posin els insectes xilòfags i els fongs; si volem canviar-la de color li aplicarem un tint per adaptar-lo als nostres gustos i finalment en funció de on vagi ubicada aquesta fusta, hi aplicarem una o dues capes de protecció final.

En interiors, un cop preparada i tenyida la fusta, serà suficient una capa d’acabat amb el grau de lluentor que més ens agradi: mat, setinat o lluent. En aquest cas s’utilitzen els acabats de porus tancat com és el cas dels vernissos. Els vernissos de porus tancat deixen una fina pel·lícula, són més duradors però tenen l’inconvenient de que quan és deterioren s’han d’eliminar totalment i repetir de nou el tractament.

Quan parlem de parquets o terres de fusta, el procés és similar: nodrir la fusta, tenyir si s’escau i acabar-lo amb un vernís de poliuretà, ja que serà més resistent al desgast. En el cas dels manteniments, obriríem porus amb un abrasiu fi i aplicarem una o dues capes del vernís d’acabat.

En el cas de fusta al exterior, serà necessari donar dues capes de d’acabat amb protecció als raig UV (ultraviolats) amb el grau de lluentor desitjat. En aquests casos es recomana un tractament amb productes de porus obert o lasurs, que deixen transpirar a el suport i són més elàstics davant les dilatacions de la pròpia fusta. Amb els protectors de porus obert, a l’hora de fer el manteniment n’hi ha prou passant-hi una mica d’abrasiu i fent-li una altra capa a sobre per que la fusta torni a lluir nova.

Si tenim tarimes exteriors o mobles de fustes tropicals com la teca, l’ip, iroco,... la recomanació és aplicar productes oliosos (tipus oli de teca, oli de Tung, protectos de fusta nàutica...) un mínim de dos cops l’any. Abans de impregnar-li l’oli, només s’ha de netejar amb aigua i un desengreixant per a fustes i deixar-la eixugar bé. És la manera que lluirà més bonica.

En llocs públics o en habitatges, quan s’ha de protegir contra incendis, existeixen vernissos ignífugs i intumescents que en contacte amb el foc formen una barrera tèrmica (reactiva en el cas dels intumescents) que perllongarà el temps de cremat de la fusta.

Com a dada important, si tenim fusta, no hem de deixar apurar el seu estat de conservació ja que s’anirà deteriorant i el tractament i manteniment posterior seran significativament més complexes. La fusta, a diferència d’altres suports, precisa d’un manteniment constant i adequat per lluir en tot el seu esplendor.

Imatges de la notícia
COMERCIAL PINTURES ESTRUCTURA FUSTA COMERCIAL PINTURES FUSTA EXTERIOR COMERCIAL PINTURES FUSTA INTERIOR
Tornar a les notícies

Visita'ns

Sant Martí, 46-48 · 25004 Lleida
Comercial Pintures a Lleida Parquing clients Local 100% accessible

Tots els drets reservats © Comercial Pintures Disseny web: Axon

Contacte

Més informació al telèfon:
973 24 40 29
Fax: 973 24 40 94
Email: comercial@pintures.com

HORARI:
DILLUNS a DIVENDRES:
Matí: 8:30 a 13:30
Tarda: 15:30 a 20:00
DISSABTE:
Matí: 9:00 a 13:30
Tarda: TANCATS